Secret de stat, facut public ministrul Apararii din neatentie. S-a dat singur de gol!

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, într-un interviu acordat pentru Defense România, nu s-a pronunțat direct cu privire la câștigătorul licitației pentru corvete, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă.
Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori. Potrivit informațiilor apărute în presă, Naval Group a câștigat licitația, cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro.
Gabriel Leș a vorbit despre decizia ce urmează să fie luată de către procurorii militari în ceea ce privește deschiderea unui dosar penal în acest caz.
”A fost o procedură care s-a derulat anul trecut, o procedură competitivă, la care s-au înscris patru competitori, au rămas trei în cursă. S-a finalizat în luna noiembrie, dar cu câteva aspecte pe care aș vrea să le precizez, de exemplu o sesizare a secretatului de stat de la Departamentul pentru Armamente, pentru anumite chestiuni cu iz penal, spune el, cu o contestare în contencios administrativ a HG care reglementa întreaga procedură, care s-a finalizat zilele trecute, motiv pentru care nu am reuşit să luăm o decizie până acum pe aceste corvete, pentru că-ți puneai întrebarea logic: dacă apare ceva penal și, doi, dacă o instanță de judecată vine și-ți anulează Hotărârea de Guvern care reglementează tocmai procedura în sine. Era un atac al unuia dintre competitori tocmai pe HG care reglementa procedura de achiziții”, a explicat Gabriel Leș, pentru Defense România. Ministrul Apărării speră ca licitația să fie doar ”suspendată”, chiar dacă procurorul militar poate ține dosarul corvetelor chiar și trei ani. Întrebat dacă se reia procedura de evaluare a celor trei oferte depuse, în cazul în care procurorii termină ancheta până-n iunie, Gabriel Leș a răspuns: ”Nu, ar trebui anunțat câștigătorul. Din păcate, a apărut și-n presă, se știe tot, ordinea, poziționarea celor trei competitori. În funcție de decizia care se va lua la Departamentul pentru Armament, să vină cu o propunere de decizie cât mai repede”. Potrivit ziarului francez La Tribune, celelalte oferte au fost 1,25 miliarde (Damen) și 1.34 miliarde (Fincantieri). Demersul pentru achiziționarea celor patru corvete a tot bătut pasul pe loc. În ianuarie, Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar în legătură cu legalitatea procedurii.
27 mar 14:51